Německo

Nemecko musí znížiť spotrebu energie až o štvrtinu, aby splnilo svoje klimatické ciele

Nemecko bude čeliť obrovskej úlohe, aby splnilo svoje klimatické ciele vytýčené do roku 2030. V utorok to oznámil spolkový minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck. Spolkovú republiku čakajú masívne energetické úspory.

Aby Nemecko dokázalo znížiť svoje emisie oxidu uhličitého o 65 percent pod úroveň z roku 1990. bude musieť dramaticky šetriť. Jeho spotreba energie musí do konca tejto dekády klesnúť o 20 až 25 percent. V utorok to oznámil spolkový minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck (Zelenie). „Je to obrovská, gigantická úloha,“ povedal Habeck na utorkovej tlačovej konferencii.

„V rokoch 2010 až 2020 sa nám podarilo znížiť emisie priemerne o 15 miliónov ton za rok. Do roku 2030 ich musíme znížiť v priemere o ďalších 40 miliónov ton,“ dodal Habeck. Lenže takýto cieľ zrejme nepôjde dosiahnuť iba skrz nahradzovanie fosílnych energetických zdrojov tými obnoviteľnými. Preto budú musieť prísť už spomínané energetické úspory.

Nemecko si ale vytýčilo ambicióznejší cieľ ako celá Európska únia. Jej emisie totiž majú do konca tejto dekády v porovnaní s rokom 1990 klesnúť iba 55 percent. Podľa zástupcov európskej dvadsaťsedmičky je to nutný krok k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality do polovice tohto storočia.