Ropa

Ropa zdražela na desaťmesačné maximum. Saudská Arábia obmedzila ťažbu

Krátko po skončení rokovaní krajín skupiny OPEC+ došlo k zdraženiu ropy na najvyššiu hodnotu za necelý rok. Saudská Arábia totiž dobrovoľne obmedzila svoju ťažbu a zásoby ropy v Spojených štátoch sa začali znižovať.

Barel ropy Brent sa v stredu predával za viac ako 54 dolárov, kde sa ocitol naposledy na prelome minulého februára a marca. Americká ropa WTI sa dostala nad 50 dolárov, za ktoré sa obchodovala tiež koncom minulého februára.

Takéto zdraženie má dve hlavné príčiny. Tou prvou je výsledok rokovaní skupiny OPEC+, ktoré sa konalo v pondelok 4. januára, ale kvôli počiatočným nezhodám na ďalšej stratégii sa pretiahlo až do druhého dňa. Členovia OPEC+ sa nakoniec dohodli na zachovaní súčasnej ťažby s tým, že Saudská Arábia svoju produkciu ropy dobrovoľne obmedzí, zatiaľ čo Rusku a Kazachstanu bolo dovolené ťažbu mierne zvýšiť.

Druhou príčinou potom je rapídny pokles zásob ropy v Spojených štátoch. To by mohlo viesť k ďalšiemu zdražovaniu čierneho zlata v neskorších mesiacoch tohto roka. Na jar navyše začne motoristická sezóna a dá sa očakávať, že s postupujúcou vakcináciou proti koronavírusu bude stúpať objem leteckej dopravy, a teda dopyt po rope. Analytici Goldman Sachs predpovedajú na konci tohto roka cenu barelu ropy Brent na 65 dolárov.