ropa

Ropa už nad 70 dolármi za barel zostane, odhadujú obchodníci. Sto dolárov nie je vylúčených

Najväčší svetoví obchodníci s ropou odhadujú, že cena za barel už nad 70 dolármi zostane. Dopyt po čiernom zlate sa podľa nich na predpandemickú úroveň vráti v druhej polovici budúceho roka.

Podľa výkonného riaditeľa spoločnosti Vitola Russella Hardyho sa cena ropy bude v nasledujúcich mesiacoch pohybovať medzi 70 a 80 dolármi za barel. A to v očakávaní, že členské krajiny OPEC a ich spojenci dodržia disciplínu a neporušia dohodu o objeme ťažby. Nad 70 dolármi podľa neho cena ostane aj v prípade, že bude zrušené embargo na vývoz iránskej ropy.

„Predpokladáme, že dopyt po rope sa na úroveň pred prepuknutím pandémie koronavírusu vráti v treťom alebo štvrtom štvrťroku roku 2022,“ uviedol na v Kuala Lumpur počas Asia Oil & Gas Conference Alex Sanna, šéf ropnej divízie ťažobnej spoločnosti Glencore.

Spoločnosť Mercurio očakáva zvýšenie dopytu po rope na 100 miliónov barelov denne koncom tohto roka. „Zásoby sú už na predpandemickej úrovni, s výnimkou Číny,“ povedal jej výkonný riaditeľ Marco Dunand. „Môže sa cena ropy dostať nad 100 dolárov? Samozrejme, že môže, „odhadol na konferencii Torbjon Tornqvist, výkonný riaditeľ spoločnosti Gunvor.