európska únia, európa, eu

Európske akcie ťahali nahor energetické tituly. Zakončili na rekordných úrovniach

Prvý obchodný deň nového týždňa sa na európskych akciových trhoch niesol v znamení obrieho investičného optimizmu. Paneurópsky akciový index rýchlo vystúpal na historicky najvyššiu hodnotu.

Index STOXX 600 síce v pondelok pridal len 0,2 percenta, ale aj tak to znamenalo najvyššiu zatváraciu úroveň v jeho histórii. Počas dňa sa na krátku dobu dostal aj nad 460 bodov. Európskym akciám pomohli nahor najmä energetické tituly. Ich čiastkový index posilnil o dve percentá, keď reagoval na rast ceny ropy na dvojročné maximum.

Výrazne posilňovali tiež jednotlivé európske burzy. Frankfurtský index DAX vystúpil na svoju najvyššiu úroveň, keď sa na necelých šesť bodov priblížil k hranici 15 800 bodov. Londýnska burza zavrela na najvyššej hodnote od tohtoročného februára.

Vedľa silnejúceho optimizmu prameniaceho z očakávaní pokračujúceho ekonomického oživenia európskym akciám ďalej pomohla tiež nezmenená menová politika Európskej centrálnej banky. Investori teraz budú sledovať zasadnutie amerického Federálneho rezervného systému, od ktorého sa očakáva aj potvrdenie nastolenej menovej politiky trendu.