Ropa sa dostala pod 80 dolárov za barel. OPEC+ obmedzuje ťažbu viac, než sa členovia dohodli

Ceny ropy Brent sa začiatkom týždňa dostali pod 80 dolárov za barel. Klesala už štvrtý týždeň v rade, čo sa stalo naposledy v marci minulého roka. Ropa zlacňuje kvôli obavám z nástupu pandémie, ktorá drví mnohé krajiny Európy.

Očakávanie investorov je teraz také, že znova zhoršujúca sa pandémia, ktorá sužuje Európu, bude mať za následok pokles dopytu po rope. To bude tlačiť na jej ďalšie zlacňovanie, pretože začínajú panovať obavy o hospodárske oživenie na starom kontinente. Ropné futures na dodanie v januári zlacneli takmer o tri percentá na menej ako 79 dolárov za barel.

Bude preto obzvlášť zaujímavé sledovať, ako na aktuálny vývoj zareagujú krajiny, ktoré sú združené v skupine OPEC+. Tá totiž podľa agentúry Reuters obmedzila októbrovú ťažbu ropy viac ako bolo pôvodne naplánované. Ak aj napriek tomu dochádza k zlacňovaniu ropy, dá sa predpokladať, že krajiny OPEC+ v dohľadnej dobe zasadnú k rokovaciemu stolu a budú hľadať východisko, ako ďalší prepad ceny čierneho zlata nedopustiť.

A to všetko vo svetle plánu Spojených štátov na uvoľnenie časti strategických ropných rezerv na trh práve s cieľom, aby na ropnom trhu došlo k uvoľneniu cenového napätia. Krok USA by sa mal prejaviť už v polovici decembra.