mena, peniaze, investice, čas, rast, sporenie

Dolár, jen a švajčiarsky frank posilňujú. Investori presúvajú kapitál do bezpečných prístavov

Správy o novej variante koronavírusu, ktorá sa objavila v Juhoafrickej republík, vydesili investorov. Tí sa popri zbavovaní akcií, niektorých dlhopisov a komodít rozhodli svoje peniaze tiež presunú do osvedčených mien.

Americký dolár alebo švajčiarsky frank, to sú už niekoľko desaťročí meny, ktoré spravidla plnia úlohu bezpečných prístavov v rizikových dobách. Nie inak tomu je aj teraz, keď sa do sveta vydal nový variant koronavírusu, ktorý sa zdá byť oveľa nebezpečnejší ako všetky predchádzajúce. Investori sa ale vedľa dolára a švajčiarskeho franku obrátili aj k japonskému jenu.

Dolár voči košu hlavných mien spevnil o jedno percento, švajčiarsky frank sa dostal voči euru na šesťročné maximum a japonský len takisto voči jednotnej európskej mene rástol. Opačným smerom sa vydali meny krajín, ktoré sú považované z hľadiska ekonomickej rozvinutosti, stability a odolnosti za viac rizikové.

Medzi oslabujúcimi menami sa tak ocitlo napríklad mexické peso, ktoré voči americkému doláru stratilo v jednej chvíli až 2,75 percenta. Ocitlo sa tak na najnižšej úrovni od konca vlaňajšieho septembra. Celkovo sa už tento rok mexické peso voči doláru prepadlo o viac ako desatinu. Americký dolár si tiež polepšil v porovnaní s kanadským dolárom alebo britskou librou.