ropa

Ropa mieri k 86 dolárom. Nie je vylúčené, že čoskoro padne stodolárová hranica

Svetový trh s ropou ovládajú obavy z nedostatku čierneho zlata. Barel ropy brent sa počas utorka vyšplhal až k 86 dolárom. Texaská ropa WTI je už len o dva doláre lacnejšia. Na dohľad je aj ďalšia psychologická méta.

Ropa by však mohla v dohľadnej dobe stáť sto dolárov za barel. Vyplýva to z odhadu analytikov investičnej spoločnosti BlackRock. Investičná banka Goldman Sachs potom tipuje, že barel ropy brent by sa mohol na prelome tohto a budúceho roka predávať za 90 dolárov. „Skutočnosť, že trh zostáva veľmi napätý, by mohla hnať ceny ropy nahor aj naďalej,“ uviedol analytik Commerzbank Carsten Fritsch pre agentúru Reuters.

Hoci dopyt po energiách v Číne mierne ochladol, v ostatných častiach sveta zostáva stále vysoký. Dopyt navyše zrejme bude silnieť v čase, keď nastúpi zima na severnej pologuli. Ropa už teraz atakuje trojročné maximá a nie je tak vylúčené, že by sa mohla dostať až nad úrovne, ktoré svet zažil v období 2011 až 2014. Teda po finančnej kríze, ktorá zovrela svet po páde Lehman Brothers. Vtedy tiež ropa najprv prudko zlacnila, aby počas troch nasledujúcich rokov vystúpila nad 100 dolárov za barel.