bitcoin, kryptoměny

Bitcoin oslabil pod 60 tisíc dolárov a hľadá oporu. Investori si vybrali zisky

Iba týždeň stačil na to, aby sa Bitcoin zo svojho historického maxima ocitol späť pod hranicou 60 tisíc dolárov. K jeho poklesu prispelo vyberanie ziskov aj opadnutie elánu z obchodovania prvého bitcoinového ETF fondu.

Ešte pred týždňom padalo jedno historické maximum Bitcoinu za druhým. Po ôsmich dňoch je však najstaršia kryptomena takmer o 10 tisíc dolárov slabšia v porovnaní so svojím rekordom blížiacim sa 67-tisíc. Podľa analytikov prišla zákonite korekcia ceny po tom, čo trh s kryptomenou zasiahol v uplynulých dňoch pomerne silný optimizmus. Ten bol spôsobený začatím obchodovania prvého bitcoinového ETF fondu.

Počiatočné nadšenie medzi investormi opadlo a Bitcoin teraz hľadá oporu, ktorá by pre neho znamenala zastavenie ďalšieho cenového prepadu. V tejto súvislosti sa hovorí najčastejšie o úrovni okolo 53 tisíc dolárov, kde by mal začať prevládať nákupný apetít nad vyberaním ziskov. Bitcoin sa v noci zo stredy na štvrtok stredoeurópskeho letného času obchodoval za necelých 58 700 dolárov. Ide tak o najslabšiu úroveň od polovice októbra.