Ropa

Ropa je na dvojmesačných maximách

Ekonomiky v jednotlivých krajinách pomaly ožívajú a s nimi aj svetový trh s ropou. Ceny čierneho zlata v pondelok vyskočili na najvyššie úrovne za posledné dva mesiace. Rope pomohli tiež dobré správy o vývoji vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2.

Ceny kontraktov s dodaním ropy brent v júli, v pondelok vzrástli o viac ako sedem percent. Barel ropy brent s júlovým termínom dodávky sa tak vyšplhal takmer na 35 dolárov. Severoamerická West Texas Intermediate sa predávala bezmála za 32 dolárov, keď spevnila o viac ako osem percent. Pritom ešte pred niekoľkými týždňami trh s ropou kolabovala pod ťarchou protiepidemických opatrení, ktoré takmer zastavili dôležité odvetia, tvoriace dopyt po tejto energetickej komodite.

Podľa analytikov sa na trhu pozitívne prejavujú známky oživenia jednotlivých hospodárstiev, hoci nie sú zatiaľ nijak výrazné a majú pred sebou ešte dlhú cestu. Skutočnosť, že ropné futures s júlovou dodávkou takto silne posilňujú, je signálom, že trh verí v ešte silnejšie zotavenie, ktoré by sa mohlo dostaviť práve v letných mesiacoch. Do istej miery sa tiež prejavuje naplnenie dohody skupiny OPEC + v podobe obmedzenia ťažby o necelých desať miliónov barelov denne, a to od mája. Pritom ešte nedávno sa futures ropy WTI obchodovali prvýkrát v histórii v zápornom teritóriu.