Nemecká Commerzbank sa chystá masívne prepúšťať

Nemecká Commerzbank sa chystá masívne prepúšťať

Výkonný riaditeľ nemeckej banky Commerzbank Martin Zielke musí investorom predstaviť nový plán na úsporu nákladov. Ten pôvodný totiž väčšina akcionárov odmietla. Zielke po novom bude musieť prepustiť tisíce ľudí a zatvárať pobočky.

O prácu by mohlo prísť viac ako sedem tisíc ľudí. Šéf Commerzbank tiež zvažuje uzatvorenie asi 400 pobočiek v reakcii na odmietnutie pôvodného úsporného plánu akcionármi banky. Ten nový bude Zielke a finančná riaditeľka Bettina Orloppová akcionárom prezentovať v stredu. Pokiaľ na neho kývnu, pôjde o jednu z najväčších reštrukturalizáciou banky za posledné dekády. Vedenie banky však podľa agentúry Bloomberg dúfa, že nebude nutné pristúpiť k príliš drastickým škrtom.

Ako problematické sa ale môže ukázať, že Martin Zielke už v minulosti nedodržal plány na redukciu počtu zamestnancov, ktoré pritom sám predstavil. Pred štyrmi rokmi zamýšľal prepustiť 7300 ľudí, v skutočnosti sotva odišla polovica tohto počtu. Banka teraz zamestnáva okolo 40 tisíc osôb. Proti rozsiahlemu prepúšťaniu sa ale stavajú zástupcovia odborov, ktorí majú tiež zastúpenie vo vedení banky. Takisto management peňažného ústavu sa podľa dobre informovaných zdrojov obáva, že toľko ľudí ani nebude možné prepustiť kvôli nemeckým pracovnoprávnym normám.