OPEC, rokovanie, dopyt po rope, Rusko

Rokovanie OPEC skrachovalo. Ropa najprv zdražela a vzápätí padla

Ako na horskej dráhe sa v utorok vyvíjalo obchodovanie s ropou. Cena typu Brent najprv vystrelila k 78 dolárom za barel, aby v popoludňajších hodinách stredoeurópskeho letného času klesla pod 75 dolárov. Na vine je nezdar konania krajín skupiny OPEC+.

V pondelok sa mali zísť zástupcovia krajín OPEC a ich spojenci na čele s Ruskom v rámci skupiny OPEC+, aby rokovali o rozšírení ťažby ropy. Tá totiž v posledných mesiacoch výrazne zdražuje a cena ropy Brent už sa dostala nad predkovidové úrovne.

Lenže rokovanie nakoniec skrachovalo, dvaja kľúčoví hráči Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty nemohli nájsť zhodu v tom, či a ako by sa ťažba čierneho zlata mala v ďalších mesiacoch vyvíjať.

Cena ropy ako typu Brent, tak WTI najprv vystrelila nahor, pretože krach rokovania bol pre trh prekvapením. Všeobecne sa totiž očakáva, že dopyt po rope bude aj naďalej rásť a ak ponuková strana nebude reagovať zvyšovaním ťažby, čierne zlato bude zdražovať.

Lenže po niekoľkých hodinách začala ropa dramaticky zlacňovať. Na trhu začali prevažovať očakávania, že niektoré krajiny skupiny OPEC+ nebudú doteraz dohodnuté ťažobné kvóty dodržiavať a ropy na trh dodajú viac. Ropa Brent sa tak z takmer 78 dolárov za barel prepadla pod 75 dolárov.