Nemecko, nemecká vlajka

Riziko príchodu ďalšej ekonomickej recesie v Nemecku rastie

Podľa nemeckého IMK (Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung) sa riziko príchodu hospodárskej recesie medzi novembrom a januárom budúceho roka zvýšilo. Stále je však pomerne malé, napriek tomu, že najväčšia ekonomika Európy zápasí s pomerne silnou druhou vlnou epidémie.

Riziko, že sa nemecké hospodárstvo počas nasledujúcich dvoch mesiacov ocitne v recesii, v súčasnej dobe představuje 17,7 percenta. Pre agentúru Reuters to uviedol inštitút pre makroekonómiu a konjunkturálny výskum (IMK). Ešte v októbri sa pravdepodobnosť zopakovania hospodárskej recesie pohybovala na úrovni 12,6 percenta. Riziko sa tak zvýšilo takmer o polovicu, napriek tomu zostáva nízke.

Nemecko s nástupom druhej vlny Koronavírusovej epidémie prijalo pomerne prísne protiepidemické opatrenia ako napríklad zatvorenie barov, krčiem a reštaurácií alebo posilňovní. Obchody a školy zostali otvorené. Celkovo sú ale obmedzenia v Nemecku o niečo miernejšie ako na jar, čo možno pripísať tomu, že napríklad nosenie rúšok bolo vo vnútorných priestoroch vyžadované aj počas leta.

Najväčšia ekonomika sveta sa v druhom štvrťroku medzikvartálne prepadla bezmála o desať percent. Hneď v tom nasledujúcom ale zaznamenala viac ako osempercentný rast. Údaje za zostávajúci štvrťrok aj celý tento rok budú známe pravdepodobne v priebehu januára 2021.