čína

Čínsky prezident nechal zastaviť IPO fintechovej skupiny Ant Group

Prezident Si Ťin-pching sa osobne zaangažoval v zastavení primárnej verejnej ponuky akcií (IPO) čínskej fintechovej skupiny Ant Group. Vstup najväčšieho IPO na burzu sa tak odkladá na neurčito.

Rozhodnutie prišlo len niekoľko dní po tom, čo zakladateľ Ant Group, čínsky miliardár a zakladateľ e-shopu Alibaba Jack Ma, verejne kritizoval miestne regulátory finančného trhu a bankového systému. Prezident Si Ťin-pching osobne regulátorom nariadil preverovanie a efektívne zastavenie vstupu Ant Group na burzu, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na správu Wall Street Journal.

Jack Ma na šanghajskom summite v októbri tohto roka povedal, že systém regulácie finančného trhu v Číne dusí inovácie a musí byť reformovaný. Podľa neho musí byť regulácia taká, aby sa finančný systém stal motorom hospodárskeho rastu a nie jeho brzdou.

Podľa agentúry Reuters tento prejav odštartoval sled udalostí, na konci ktorého je práve pozastavenie vstupu Ant Group na burzu. Hodnota IPO bolo pritom odhadované na 37 miliárd dolárov, čo by bol vôbec najväčší vstup na burzu v histórii.