svet

Globálny dlh s negatívnym výnosom je najväčší v histórii. Pomôže to kryptomenám?

Celosvetový objem vládnych dlhopisov, ktoré vykazujú záporné úrokové výnosy, sa vyšplhal na najvyššiu úroveň v dejinách. Dosahuje 17,05 bilióna dolárov, čo je o 50 miliárd viac, ako bol doterajší historický rekord z minulého roka.

Nový rekord vyplýva najmä z extrémne uvoľnenej menovej politiky významných svetových centrálnych bánk, ktoré razantne a rýchlo zareagovali na príchod ekonomickej krízy vyvolanej pandémiou koronavírusu. Vlády jednotlivých krajín si tak môžu požičiavať peniaze za mimoriadne nízke úroky.

Takýto vývoj hrá do kariet kryptomenám. Investori sa totiž vo väčšej miere obzerajú po výnosnejších aktívach, ako sú vládne dlhopisy. Rastie tak dopyt po Bitcoine a ďalších digitálnych menách, čo sa prelieva do rastu ich ceny. Bitcoin len počas pondelka spevnil o viac ako päť percent. Za posledných päť týždňov jeho trhová cena vzrástla bezmála o šesťdesiat percent.

A Spojené štáty sa nachádzajú len tesne pred schválením ďalšieho fiškálneho baličku na podporu americkej ekonomiky. Je teda pravdepodobné, že nastolený trend bude ešte nejakú dobu pokračovať, čo by mohlo vyústiť v ďalšie posilňovanie nielen Bitcoinu, ale aj ďalších kryptomien.