Bitcoin, kryptomeny

Reťazec Walmart uvítal vo svojich obchodoch bitcoinomaty

Približne v dvoch stovkách obchodov reťazca Walmart po celých Spojených štátoch ľudia budú môcť nakúpiť Bitcoin v kryptomenových bankomatoch. Ide o projekt spoločností Coinstar a Coin.

Vložíte bankovky a automat vám vydá voucher, na základe ktorého bude možné premenou amerických dolárov na Bitcoin urobiť. Záujemcovia o investície do Bitcoinu sa ale musia pripraviť na pomerne vysoký poplatok, ktorý činí štyri percentá z hodnoty transakcie.

Kupujúci tiež musí mať účet v spoločnosti Coin, ktorá za inštaláciou bitcoinomatov do 200 obchodov reťazca Walmart spoločne s Coinstar stojí. Spoločnosť Coinstar už vlani oznámila, že chce zdvojnásobiť počet svojich verejne dostupných bankomatov zdvojnásobiť na 3,5 tisíc.

Kritici pilotného projektu spoločností Coin a Coinstar namietajú, že sa môže zväčšiť priestor pre nekalé praktiky s výmenou hotovosti na Bitcoin spojené. Bitcoinomaty totiž kryptomenový svet sprístupňujú okruhu ľudí, ktorí by sa k digitálnym menám inak nedostali. Môžu tak vraj byť náchylnejší k podľahnutiu nepoctivcom. Spoločnosť DigitalMint, ktorá tiež spravuje bitcoinomatovej transakcie, v minulosti obetiam sprenevery zachránila okolo päť miliónov dolárov.