loď, tanker

Problémy v námornej doprave pretrvajú aj v budúcom roku, väčší rejdar Maersk

Nedostatok voľných lodných kontajnerov, ale aj vodičov nákladných vozidiel spôsobí, že problémy v námornej a cestnej doprave pretrvajú aj v budúcom roku. Doba, počas ktorej svet bude čeliť následkom pandémie, sa tak predĺži.

„Celý systém sa zmenil na jedno gigantické úzke hrdlo,“ povedal novinárom Soren Skou, výkonný riaditeľ rejdarskej spoločnosti Maersk. Podľa neho je najväčší problém v nedostatku pracovnej sily, kvôli ktorému sa nedarí včas odbavovať námorné kontajnery z prístavov. Najmä tých čínskych. Chýbajú aj vodiči nákladných vozidiel, ktorí by boli schopní náklad ďalej distribuovať. To platí predovšetkým pre Spojené štáty alebo Veľkú Britániu.

Podľa Skoua stojí pred bránami dôležitých prístavov okolo 300 kontajnerových lodí, ktoré nemá kto naložiť, respektíve vyložiť. Spoločnosť Maersk síce posilnila prepravné kapacity, ale fakticky je to k ničomu. Väčšie množstvo lodí, ktoré by boli schopné prepraviť kontajnery z jednej strany zemegule na druhú, totiž nevyriešia, že prístavy sú prepchaté kontajnermi. „Príliš veľká časť našej kapacity je umŕtvená tým, že čakáme pred prístavmi,“ dodal Skou. A dopyt po lodnej doprave vraj ešte v budúcom roku vzrastie.