cineworld

Prevádzkovateľ kina Cineworld sa dohodol s veriteľmi na ukončení konkurzu

Britský prevádzkovateľ kín Cineworld Group sa dohodol s veriteľmi na ukončení konkurzu. Spoločnosť to dnes oznámila v podaní regulačným orgánom. Dodala, že ukončí snahy o predaj svojich prevádzok v Spojených štátoch, Británii a Írsku, pretože nedostala žiadne uspokojivé ponuky. Naďalej však bude zvažovať ponuky na prevzatie svojich prevádzok v iných krajinách. Spoločnosť Cineworld vyhlásila v septembri minulého roka v Spojených štátoch bankrot a požiadala o ochranu pred veriteľmi. Spoločnosť pôsobí aj v Českej republike prostredníctvom svojej divízie Cinema City.

Dôvera v podnikanie

„Táto dohoda s našimi veriteľmi je vyjadrením dôvery v naše podnikanie a výrazne približuje spoločnosť Cineworld k naplneniu jej dlhodobej stratégie v meniacom sa prostredí zábavného priemyslu,“ povedal výkonný riaditeľ Mooky Greidinger. Očakáva sa, že dohoda povedie k výraznému zníženiu dlhu spoločnosti Cineworld, ale jej dokončenie podlieha viacerým podmienkam.

Spoločnosť Cineworld, ktorú počas pandémie covid-19 postihli obmedzenia pohybu obyvateľstva, ako aj nedostatok atraktívnych filmových titulov, sa teraz snaží reštrukturalizovať svoj dlh vo výške 5 miliárd USD (vyše 100 miliárd Sk). Spoločnosť cez víkend v správe pre konkurzný súd oznámila, že má v úmysle získať 1,8 miliardy GBP (48 miliárd Sk) nového kapitálu, aby sa dostala z konkurzu. Peniaze chce okrem iného použiť na pokrytie nákladov spojených s reštrukturalizáciou dlhu.

Minuloročný prepad

Cena akcií spoločnosti Cineworld sa za posledný rok prepadla o viac ako 90 %, najmä v dôsledku obáv investorov o budúcnosť podniku. Dnes ráno akcie odpísali ďalších približne 40 % a uzavreli na úrovni 1,75 pencí. Trhová hodnota podniku tak klesla pod 25 miliónov GBP (približne 667 miliónov Sk).

Spoločnosť Cineworld je druhým najväčším prevádzkovateľom kín na svete. Pôsobí v desiatich krajinách a zamestnáva približne 30 000 ľudí. Podľa svojej internetovej stránky Cinema City prevádzkuje 12 multiplexov a jeden megaplex v siedmich mestách v Českej republike, a to v Prahe, Brne, Liberci, Pardubiciach, Plzni, Ústí nad Labem a Ostrave.

zdroj: ČTK