Ropa a zemný plyn

Postupujúce očkovanie rozpúta rast dopytu po rope, predpovedá Medzinárodná agentúra pre energiu

Po troch mesiacoch trvajúcom poklese globálneho dopytu po rope spôsobenom šírením delta varianty koronavírusy, by sa mohla karta výrazne obrátiť. Najmä z Ázie by mohol prísť masívny vzostup dopytu po čiernom zlate, uviedla Medzinárodná agentúra pre energiu.

„Objavujú sa známky slabnúcej epidémie Covidu, a tak sa dá očakávať, že v priebehu októbra príde prudké zvýšenie dopytu po rope, a to o 1,6 milióna barelov denne. Rast bude pokračovať až do konca roka, „uviedla vo svojej aktuálnej správe Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA). Prudké oživenie dopytu po rope má teda trvať po celý štvrtý štvrťrok.

Celoročný výhľad dopytu po rope podľa IEA je však asi o 760 tisíc barelov denne nižší, než s akým prišla organizácia OPEC. A na budúci rok sa odhad IEA líši od odhadu OPEC dokonca o 950 tisíc barelov denne.

Cena ropy brent sa pritom v posledných troch týždňoch pohybuje nad 70 dolármi za barel a v uplynulom týždni sa dokonca krátko dostala nad 74 dolárov. Dá sa očakávať, že ak by ropa aj naďalej výrazne zdražovala, krajiny OPEC, respektíve skupina OPEC + by pravdepodobne zvýšila ťažbu tak, aby sa cena ropy stabilizovala niekde okolo 73 dolárov za barel.