Euro, ECB, eurozóna, Európska centrálna banka

Európska centrálna banka svoju politiku nesprísnila. Nechce zopakovať chybu z pred 10 rokov

Inflácia v eurozóne sa síce podľa predbežných odhadov dostáva na úroveň troch percent,  Európska centrálna banka zatiaľ nevidí dôvod k zvyšovaniu úrokových sadzieb. Vraj treba počkať, až sa obnoví globálna ekonomická rovnováha.

Ceny v eurozóne rastú už niekoľko mesiacov v rade tempom prevyšujúcim dve percentá v medziročnom vyjadrení. To znamená, že inflácia sa pohybuje nad cieľom Európskej centrálnej banky, ktorej menová politika je ale už roky mimoriadne uvoľnená.

Ani inflácia blížiaca sa trom percentám nie je podľa ECB dôvod túto politiku sprísňovať. „Inflačný výhľad je charakterizovaný skokom v roku 2021, nasledovaným zmiernením rastúcich cien v rokoch 2022 a 2023,“ uviedla ECB. Za súčasnú mimoriadne vysokú infláciu vraj môže najmä zdražovanie výrobných vstupov a komodít, ktoré sú spôsobené obmedzovaním výroby v dôsledku proti epidemických opatrení.

Podľa Európskej centrálnej banky je potrebné teraz vyčkať, až sa rovnováha globálnej ekonomiky obnoví a nekonať unáhlene. ECB vraj nechce zopakovať zvyšovanie sadzieb v roku 2011, ktoré sa pričinilo o dlhovú krízu niektorých krajín eurozóny. „Jastrabia“ politika tak v ECB prevládne zrejme najskôr o dva roky.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.