NVIDIA akcie AI NASDAQ: NVDA NVDA

Akcie NVIDIA rastú na rekordné maximá: Investori vsádzajú na silný rast v oblasti AI

Nvidia ( ticker NASDAQ: NVDA) je americká nadnárodná korporácia založená v štáte Delaware so sídlom v Santa Clare v Kalifornii. Spoločnosť bola založená 5. apríla 1993 a jej zakladateľmi boli Jensen Huang , Chris Malachowski a Curtis Priem, ktorí predtým zastávali vedúce pozície v iných high-tech spoločnostiach. Spočiatku firma kládla dôraz na vývoj technológie akcelerovanej grafiky v počítačoch, pretože videla značný rastový potenciál v odvetví stolných hier.

Obsah článku:

Prostredníctvom fúzií a akvizícií začala spoločnosť rýchlo rásť a uvádzať na trh nové produkty. Dnes sa spoločnosť Nvidia zameriava na počítačovú grafiku, konkrétne na tvorbu samotného hardvéru, a tiež na vývoj v oblasti umelej inteligencie, ktorý je založený na dvoch hlavných skupinách čipov spoločnosti, vrátane mediálnych procesorov Tegra .

Spoločnosť sa zaslúžila o priekopníctvo na trhu počítačovej grafiky vynálezom grafického procesora (GPU) v roku 1999, ktorý čoskoro viedol aj k prelomu v oblasti paralelného spracovania a pomohol urobiť superpočítače cenovo dostupnými a prístupnými. Súčasne sa hlavné úsilie sústreďuje do oblastí, ako sú počítačové hry, profesionálna vizualizácia, vytváranie centier na spracovanie dát.

Samostatne stojí za zmienku, že výrazný pokrok sa dosiahol v oblasti bezpilotného pilotovania, zdravotníctva a technológií hlbokého učenia.

NVIDIA akcie AI NASDAQ: NVDA NVDA

Zaujímavé fakty o NVDA ( Nvidia )

Dňa 24. januára 2022 si spoločnosť Meta Platforms (predtým Facebook) vybrala technológiu Nvidia pre svoj výskumný superklaster pre umelú inteligenciu (RSC). Tento superpočítač pre umelú inteligenciu bude najväčšou zákazníckou inštaláciou Nvidia DGX A100. Systém Nvidia DGX A100 zahŕňa analytické, učebné a inferenčné funkcie.

Spoločnosť Nvidia využila epidémiu COVID-19. Počas pandémie zvýšený dopyt ľudí, ktorí pracujú, učia sa a hrajú hry doma, rozšíril trh s hrami, dátovými centrami a profesionálnou vizualizáciou. Podľa generálneho riaditeľa Jensena Huanga stále viac spoločností zavádza umelú inteligenciu a škáluje svoje hyperškálové a cloudové služby.

Grafická divízia spoločnosti Nvidia sa zameriava na grafické procesory GeForce pre hry a osobné počítače, infraštruktúru na streamovanie hier GeForce NOW a súvisiacu infraštruktúru a riešenia pre herné platformy. Vyvíja tiež grafické procesory Quadro /NVIDIA RTX, softvér GRID a platformy pre automobilový infotainment.

Divízia Nvidia Computing and Networking sa zameriava na platformy pre dátové centrá, umelú inteligenciu, vysoký výkon a akcelerované výpočty. Spoločnosť taktiež vyvíja automobilový multimediálny displej s umelou inteligenciou, bezpilotné vozidlá, procesory pre ťažbu BTC a moduly Jetson pre roboty a ďalšie vstavané systémy.

Čítajte tiež: Najlepšie platformy pre P2P Investície – Top 10 Výber pre Úspešné Investovanie

Úspech spoločnosti Nvidia je daný inováciami. Napríklad v roku 2018 spoločnosť znovu investovala do počítačovej grafiky v architektúre Turing a vydala prvé GPU na svete schopné ray tracingu v reálnom čase. V tom istom roku korporácia predstavila open source platformu na akceleráciu GPU RAPIDS™ na urýchlenie spracovania dát a strojového učenia.

Roku 2019 spoločnosť pokročila na rôznych trhoch vrátane dátových centier, autonómnych vozidiel, vysoko výkonných počítačov, vstavaných a profesionálnych grafických riešení. V roku 2020 spoločnosť získala spoločnosť Mellanox . Táto akvizícia spojila dvoch globálnych lídrov v oblasti vysoko výkonných počítačov.

Na konci roku 2021 spoločnosť AMD zvýšila svoj podiel na trhu s grafickými procesormi pre osobné počítače a prevzala trhový podiel od spoločnosti Nvidia . Na akcie spoločnosti to však nemalo veľký vplyv. Očakáva sa, že cena akcií spoločnosti Nvidia bude aj naďalej rásť.

NVIDIA akcie AI NASDAQ: NVDA NVDA

Akcie Nvidia – Sľubná dlhodobá investícia

Spoločnosť Nvidia , dominantná sila na trhu grafických procesorov, je vďaka svojej silnej pozícii na trhu a inovatívnym pokrokom významným prísľubom dlhodobej investície.

V roku 2023 mala spoločnosť Nvidia približne 83% podiel na trhu diskrétnych GPU, čo je kľúčové pre využitie predpokladaného rastu herného priemyslu na 295 miliárd dolárov do roku 2026. Jej grafické procesory sú v hernom odvetví zásadné a uspokojujú rastúci dopyt po kvalitnej grafike a výkone.

Pre odvetví umelej inteligencie sú GPU spoločnosti Nvidia kľúčové pre tréning a odvodzovanie umelej inteligencie, pričom sa očakáva, že tržby z čipov pre umelú inteligenciu do roku 2027 presiahnu 30 miliárd dolárov. Široké prijatie platformy CUDA spoločnosti Nvidia vývojári ďalej upevňuje jej vedúce postavenie v oblasti technológií AI.

Silnú pozíciu spoločnosti Nvidia odrážajú aj jej príjmy z dátových centier, ktoré medziročne prudko vzrástli o 125 % av 3. štvrťroku 2023 dosiahli 10,32 miliardy dolárov. Tento rast podčiarkuje eskalujúcu potrebu vysoko výkonných výpočtových a cloudových služieb, ktorá je spôsobená exponenciálnym nárastom tvorby dát.

Mohlo by vás zaujímať: Prehľad Uniswap: všetko o výmene a tokene UNI

Vyhliadky spoločnosti Nvidia posilňujú aj strategické akvizície. Kúpa spoločnosti Mellanox Technologies zvyšuje jej schopnosti v oblasti dátových centier, zatiaľ čo plánovaná akvizícia spoločnosti Arm Holdings má za cieľ rozšíriť jej vplyv na trhoch mobilných zariadení a internetu vecí.

V automobilovom sektore zaujíma Nvidia vďaka platforme Drive vedúce postavenie v oblasti technológií pre autonómne vozidlá, čo je trh, ktorý podľa odhadov do roku 2026 vzrastie na 556 miliárd dolárov.

Na záver možno povedať, že značný podiel spoločnosti Nvidia na trhu, inovatívne pokroky a strategické akvizície z nej robia zaujímavú dlhodobú investíciu, ktorá je pripravená na trvalý rast a ziskovosť.

Ako kúpiť akcie Nvidia mimo USA

Akcie spoločnosti Nvidia sa v Spojených štátoch obchodujú na burze NASDAQ pod značkou NVDA. Mimo USA je možné akcie Nvidia kúpiť niekoľkými spôsobmi:

  • Nákup cenných papierov prostredníctvom otvorenia účtu u forexového brokera, ktorý ponúka prístup na medzinárodné trhy, vrátane americkej burzy, na ktorej sa obchodujú akcie spoločnosti Nvidia .
  • Investovanie do akciových indexov alebo fondov obchodovaných na burze (ETF), ktoré majú vo svojom portfóliu akcie spoločnosti Nvidia . Napríklad ETF ako ProShares Ultra Semiconductors (USD), VanEck Semiconductor (SMH), AXS Esoterica NextG Economy (WUGI), Simplify Volt RoboCar Disruption and Tech (VCAR) majú vo svojom zložení akcie spoločnosti Nvidia . Pre nákup akcií Nvidia prostredníctvom ETF je taktiež nutné otvoriť si účet u brokera s prístupom k americkým obchodným miestam.
  • Niektoré banky nedávno otvorili možnosť nákupu akcií prostredníctvom mobilných aplikácií.
  • Nákup prostredníctvom investičných spoločností. Niektoré nadnárodné investičné spoločnosti majú prístup na medzinárodné akciové trhy a môžu ponúknuť prístup k akciám spoločnosti Nvidia .

Všetky vyššie uvedené možnosti zahŕňajú prácu prostredníctvom sprostredkovateľa. Iba maklér poskytuje prístup na medzinárodné akciové trhy. V treťom a štvrtom prípade to vykoná sprostredkovateľ v podobe investičnej spoločnosti alebo banky a tu zaplatíte vysokú províziu.

NVIDIA akcie AI NASDAQ: NVDA NVDA

Neprehliadnite: Dlhopisový fond Sporobond – oplatí sa?

NVIDIA a jej spolupráca pre lepšiu budúcnosť

Spoločnosť NVIDIA spojila svoje sily so spoločnosťou MediaTek a vytvorila nový čip SOC ( System on a Chip), ktorý má priniesť revolúciu na trhu prenosných herných konzol.

Nový čip, založený na 3nm procese spoločnosti TSMC, bude pripravený na hromadnú výrobu v prvej polovici roku 2025. Bude sa líšiť od existujúcich pološtandardných riešení spoločnosti NVIDIA, o ktoré už prejavilo záujem niekoľko čínskych zákazníkov. To by mohlo znamenať návrat spoločnosti NVIDIA na trh s konzolami. Spoločnosť už má v tejto oblasti určité skúsenosti vďaka platformám Nintendo Switch a Shield .

Spoločnosti by mohli spojiť svoje sily a vytvoriť prenosnú hernú konzolu. NVIDIA už má platformu GeForce Now , ktorá umožňuje streamovanie hier do mobilných zariadení. Partnerstvo so spoločnosťou MediaTek by mohlo viesť k vzniku špecializovaného herného zariadenia, ktoré by výkonom a funkčnosťou predčilo chytré telefóny alebo tablety.

NVIDIA so svojimi inováciami v oblasti grafiky a umelej inteligencie by spolu so spoločnosťou MediaTek, ktorá sa špecializuje na mobilné procesory, mohla vytvoriť silnú kombináciu, ktorá zmení náš pohľad na hranie hier vo vreckových počítačoch.