wind, vítr, vietor, energia, obnovitelná energia

Poľsko prijalo energetickú stratégiu do roku 2040. Odklonení sa od uhlia

Do roku 2030 by sa mal podiel obnoviteľných zdrojov na výrobe elektrickej energie v Poľsku priblížiť jednej štvrtine. Poľská vláda prijala energetickú stratégiu, ktorá by mala krajinu doviesť k uhlíkovej neutralite do polovice tohto storočia. V roku 2040 by sa Poľsko mohlo zaobísť úplne bez uhlia.

Dokument bol niekoľkokrát menený a jeho schválenie poľskou vládou sa tiež dočkalo niekoľkých odkladov. Poľský kabinet nakoniec prijal verziu, ktorá by mala spôsobiť takmer prevrat v energetickej koncepcii. Hoci predtým Poľsko dávalo najavo, že sa na uhlie ako energetickú surovinu chce spoľahnúť čo najdlhšie, nakoniec by mu mohlo dať zbohom už za necelých dvadsať rokov.

Energetická stratégia do roku 2040 totiž počíta s pomyselným kompasom, ktorý by závislosť Poľska na uhlí postupne znižoval. Už do desiatich rokov majú Poliaci vyrábať bezmála štvrtinu elektriny z obnoviteľných zdrojov. Veterné elektrárne by mali dosiahnuť inštalovanú kapacitu necelých 6 gigawattov a vláda tiež načrtla možnosť stavby prvej jadrovej elektrárne s kapacitou 1 až 1,6 gigawattov, ako uviedla agentúra Reuters.

Poľsko chce do roku 2030 znížiť svoje emisie skleníkových plynov o 30 percent a do roku 2050 potom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu.