Južná Kórea, jižní korea

Kórea predlžuje zákaz obchodovania s akciami na krátko do mája

Juhokórejská Komisia pre finančné služby rozhodla o predĺžení zákazu obchodovania s akciami takzvane na krátko najmenej do 2. mája tohto roku. Komisia tak zareagovala na nedávne udalosti na amerických finančných trhoch.

Predĺženie zákazu takzvaného „shortovania“ prišlo po tom, čo sa niektoré akciové tituly obchodované na newyorskej burze stali predmetom špekulácií amatérskych investorov. Obchodovanie na krátko nebude ani naďalej možné s akciami, ktoré sú zahrnuté do hlavného indexu soulskej burzy KOSPI. Zákaz sa ale týka aj akcií, ktoré tvoria subindex KOSDAQ. S odkazom na juhokórejskú Komisiu pre finančné služby to uviedla agentúra Reuters.

Po uplynutí termínu je Komisia pripravená zákaz postupne alebo čiastočne uvoľniť, rozhodnutie ale bude predchádzať analýza diania na trhu. Komisia je totiž presvedčená, že obchodovanie na krátko nemožno obmedzovať na príliš dlhú dobu, pretože je bežnou súčasťou fungovania finančného trhu. Momentálne však vraj išlo o nevyhnutný krok, práve s ohľadom na aktuálne dianie na trhu. Komisia tak chce docieliť mäkké pristátia a zamedziť tak podobným výkyvom, k akým došlo v Amerike.