polsko

Poľsko investuje vyše miliardy dolárov do rozvoja veterných elektrární

Prevádzkovateľ poľskej elektrickej siete, spoločnosť PSE plánuje obriu investíciu do veterných elektrární na pobreží Baltského mora. Projekt by mal čiastočne nahradiť výrobu elektriny z uhoľných elektrární, na ktoré Poľsko doteraz spolieha.

Celkový objem investície má dosiahnuť 4,5 miliardy zlotých, čo zodpovedá približne 1,23 miliardy dolárov. Projekt veternej farmy na brehu Baltického mora má byť dokončený do roku 2030, kedy by sa turbíny mali zapojiť do elektrickej siete a zásobovať predovšetkým poľské domácnosti.

„Pobrežné veterné farmy zmenia spôsob, akým poľský energetický sektor funguje,“ uviedla vo vyhlásení spoločnosť PSE, ktorá je prevádzkovateľom elektrickej siete v Poľsku. Investícia má nielen smerovať do výstavby nových turbín, ale aj do rekonštrukcie existujúcich, dodala spoločnosť PSE.

Poľsko stále generuje okolo 70 percent elektriny pomocou spaľovania uhlia v tepelných elektrárňach. Do roku 2040 však chce zvýšiť inštalovanú kapacitu pobrežných veterných elektrární na 11 gigawattov. To podľa PSE zodpovedá asi 20 percentám celkovej inštalovanej kapacity na výrobu elektrickej energie v Poľsku.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.