európska únia, európa, eu

Európska komisia je znepokojená vplyvom na trhu hlasových asistentov od technologických gigantov

Siri, Alexa alebo Google Assistant predstavujú podľa Európskej komisie potenciálne ohrozenie hospodárskej súťaže v rámci európskeho digitálneho trhu. Regulátori budú vývoj naďalej sledovať.

Uvedenie hlasového asistenta z dielne spoločností Apple, Amazon a Google je suverénne najpopulárnejšia trojica zariadenie tohto typu v Európskej únii. To vyvolalo pozornosť Európskej komisie, ktorá v uplynulom roku trh s hlasovými asistentmi a ďalšími zariadeniami skúmala prepojiteľnosť s internetom. „Všimli sme si náznaky niektorých praktík, ktoré veľmi dobre poznáme, a ktoré môžu viesť k obmedzeniu konkurencie a vzniku gatekeeperov,“ uviedla Margarethe Vestager, európska komisárka pre hospodársku súťaž.

Podľa nej predbežné výsledky štúdie ukazujú, že obavy Európskej komisie zdieľa mnoho ďalších hráčov na trhu. Vestager síce oznámila, že je zatiaľ príliš skoro na vyvodenie nejakých záverov, ktoré by mohli viesť k reguláciám, či dokonca sankciám, zistenia ale vraj budú predmetom dvanásťtýždňovej verejnej konzultácie a finálne stanovisko sa objaví v konečnej správe Komisie, ktorá bude publikovaná v prvej polovici budúceho roka. Hovorca Amazonu obavy eurokomisárky odmieta, zástupcovia Applu ani Googlu zatiaľ podľa agentúry Reuters nereagovali.