miera inflácie, euro

Poľská miera inflácie v júli klesla na 10,8 %, očakával sa slabší pokles

Miera inflácie v Poľsku v júli klesla na 10,8 % z júnových 11,5 %. Vo svojom dnešnom rýchlom odhade to uviedol poľský štatistický úrad. Na medzimesačnej báze spotrebiteľské ceny klesli o 0,2 percenta. Zaznamenali tak prvý medzimesačný pokles od februára minulého roka. Pokles medziročnej miery inflácie bol o niečo výraznejší, než očakávali analytici. Podľa prieskumu agentúry Reuters v priemere predpovedali, že medziročný rast cien sa v júli spomalí na 11 %.

Zníženie úrokových sadzieb

Guvernér poľskej centrálnej banky Adam Glapiński tento mesiac povedal, že banka by mohla v septembri pristúpiť k zníženiu úrokových sadzieb, ak inflácia klesne pod 10 %. Analytici ING predpovedali, že inflácia v auguste klesne pod 10 %. „Podľa nášho názoru poľská centrálna banka v tomto roku zníži úrokové sadzby o 0,5 až 0,75 percentuálneho bodu a v septembri začne uvoľňovať menovú politiku,“ uviedli.

Centrálna banka začala zvyšovať úrokové sadzby v októbri minulého roka v snahe obmedziť infláciu. Úrokové sadzby zvýšila už jedenásťkrát, naposledy v septembri minulého roka. Odvtedy drží základnú sadzbu na úrovni 6,75 %.

Najnižšia inflácia od decembra 2021

Česká národná banka (ČNB) drží svoju základnú sadzbu na úrovni sedem percent od júna minulého roka. Spotrebiteľské ceny v Českej republike v júni medziročne vzrástli o 9,7 %. Inflácia spomalila z májových 11,1 percenta a je najnižšia od decembra 2021. Český štatistický úrad zverejní údaje o júlovej inflácii budúci týždeň.

ČNB bude o úrokových sadzbách rozhodovať vo štvrtok. Podľa prieskumu ČTK analytici očakávajú, že základná sadzba zostane nezmenená.

Maďarská centrálna banka minulý týždeň už tretí týždeň po sebe znížila jednodňovú depozitnú sadzbu o jeden percentuálny bod v snahe podporiť ekonomiku. Kľúčovú úrokovú sadzbu však opäť ponechala nezmenenú na úrovni 13 %, kde ju zvýšila, aby rýchlejšie obmedzila rast cien. Miera inflácie v Maďarsku dosiahla v júni 20,1 %, čo je najvyššia miera inflácie v Európskej únii.

Zdroj: ČTK