Akcie v Spojených štátoch začali august zmiešane.

Americké akcie začínajú mesiac zmiešane, čaká sa na výsledky veľkých spoločností

Akcie v Spojených štátoch začali august zmiešane. Investori čakajú na ďalšie údaje z amerického trhu práce a hospodárske výsledky veľkých technologických spoločností, ktoré budú zverejnené v druhej polovici týždňa. Na devízovom trhu sa dolár posilnil.

Stagnácia

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických spoločností, dnes získal 0,2 % a obchodovanie ukončil na úrovni 35 630,68 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 0,27 % na 4 576,73 bodu a index Nasdaq Composite, ktorý zahŕňa mnoho spoločností zo sektora špičkových technológií, sa znížil o 0,43 % na 14 283,91 bodu.

August sa zvyčajne považuje za slabý mesiac na akciovom trhu. „Možno je to len preto, že za stolmi nesedí dostatok ľudí, ktorí by skutočne riadili ceny,“ povedal analytik Scott Ladner zo spoločnosti Horizon Investments.

Spoločnosť Caterpillar, najväčší svetový výrobca ťažkých stavebných a banských strojov, si pripísala 8,85 %, keďže spoločnosť vykázala nárast zisku za druhý štvrťrok. Prevádzkovateľ alternatívnej taxislužby Uber stratil 5,7 % po tom, čo spoločnosť v druhom štvrťroku nenaplnila očakávania v oblasti tržieb. Farmaceutický gigant Pfizer si odpísal 1,2 percenta, keďže štvrťročné tržby nenaplnili očakávania analytikov z Wall Street.

Dolár posilnil

Americký dolár dnes mierne posilnil po optimistických štatistikách z oblasti výroby a stavebníctva v Spojených štátoch. Údaje z priemyslu vykompenzovali správu, že počet pracovných miest minulý mesiac klesol na najnižšiu úroveň za viac ako dva roky.

Krátko pred 22:00 SEČ dolárový index, ktorý meria hodnotu dolára voči košu šiestich hlavných svetových mien, pridal 0,4 % na 102,24 bodu. Euro voči doláru stratilo 0,1 % na 1,0984 USD.

zdroj: ČTK