mapa

Pokračujúci štrajk ťažiarov v Čile ženie ceny medi nahor

Cena medi na šanghajskej burze vystúpila na viac ako 11 600 dolárov za tonu. Tiež na komoditnej burze v New Yorku sa tona medi obchoduje za skoro dvojnásobnú cenu v porovnaní s minulým rokom.

Meď pokračuje vo svojej cenovej jazda nahor. Na šanghajskej burze počas mája posilnila o viac ako dve percentá a v súčasnosti sa obchoduje na úrovni okolo 11 600 dolárov za tonu. To je skoro dvakrát viac ako pred rokom a takmer trikrát viac v porovnaní s najnižšou úrovňou, na ktorej sa cena tohto strategického kovu ocitla po prepuknutí koronavírusovej pandémie.

Za zdražovaním medi stojí niekoľko faktorov. Jednak pokračujúce ekonomické oživenie v Číne, ktorá je aktuálne najväčším globálnym odberateľom medi. Očakávanie oživenia v ďalších významných hospodárskych centrách a v neposlednom rade pokračujúci štrajk zamestnancov čilskej pobočky austrálskej ťažobnej Spoločnosti BHP.

Štrajk v najväčšej medenej bani sveta Escondida a jednom menšom dole Spence (obe v Čile) začala minulý týždeň vo štvrtok po tom, čo sa odbory nedohodli so zamestnávateľom na uzavretí kolektívnej zmluvy. Odbory vidia, že cena medi rastie, a tak požadujú pre svojich členov vyššie mzdy. Spoločnosť BHP dokonca začal uvažovať, že by namiesto štrajkujúcich najala iných zamestnancov, aby bane udržala v chode.