OECD zlepšila globálny ekonomický výhľad. Svetová ekonomika porastie rýchlejšie

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj výrazne zlepšila výhľad pre rast svetovej ekonomiky na tento rok. Globálne hospodárstvo tento rok porastie o 5,8 percenta. OECD pritom vlani v decembri predpovedala rast svetového hrubého domáceho produktu len na úrovni 4,2 percenta.

V budúcom roku by svetová ekonomika mala rásť o niečo rýchlejšie, než OECD predpokladala na sklonku roku 2020. Globálny HDP by sa mal v roku 2022 zvýšiť o 4,4 percenta, no napriek tomu bude výkonnosť nižšia asi o tri bilióny dolárov v porovnaní so situáciou , než by k žiadnej koronavírusovej kríze nedošlo.

OECD predstavila časový odhad, ako dlho bude jednotlivým krajinám trvať, než sa ich ekonomická úroveň vráti na predpande mické hodnoty. Kým Čína a Turecko už svoj HDP na osobu prekonali ešte pred koncom minulého roka, ostatným krajinám sa podarí z krízy vybehnúť tento rok alebo v ďalších rokoch.

Z vyspelých štátov bude obnova trvať najdlhšie Islande, pre ktorý OECD odhaduje okamih návratu na úroveň pred krízou v treťom kvartáli roku 2023. Najkratšie to bude trvať Litve, Írsku, Kórei a USA, ktorým sa zotavenie z krízy podarí do konca tohto štvrťroka. Vôbec najdlhšia hospodárska obnova v rámci krajín G20 je predpokladaná Argentíne, a to do roku 2026.