tokyo, ázia, asie, tokio

Akciové trhy v Ázii: Čína a Hongkong v opozícii voči Tokiu a Soule

Hlavné ázijské akciové trhy stáli v stredu už v tradičnej opozícii. Kým burzy v Hongkongu a Šanghaji oslabovali, Tokio so Soulom mierili nahor.

Súhrnný index šanghajskej burzy v polovici týždňa oslabil o 0,76 percenta. Index CSI300, ktorý zahŕňa najatraktívnejšie tituly následne stratil skoro celé percento. Burzu najviac ťahali nadol zdravotnícke a technologické tituly, ktoré odpísali bezmála dve percentá. Prepad technológií sa podpísal tiež na oslabení menšej čínskej akciovej burzy v Šen-čene. Tá stratila viac ako percento.

V podobnom duchu sa odvíjalo stredajšie obchodovanie tiež v Hongkongu. Súhrnný index Hang Seng oslabil o 0,58 percenta, subindex čínskych firiem stratil 0,35 percenta. Najviac padali akcie zdravotníckych (o dve percentá) a technologických firiem (o percento).

Presne opačným smerom sa vydali burzy v juhokórejskom Soule a japonskom Tokiu. Soulský index Kospi uzavrel o 0,07 percenta vyššie ako o deň skôr. Pritom počas stredy posilnil až o 0,6 percenta. Tokijský index Nikkei pridal skoro pol percenta. Ako v Soule, tak v Tokiu rástli vďaka technológiám, v Tokiu sa pridali ešte aerolinky alebo automobilky.