Nemecko, priemysel, pokles, vlajka, stroj

Pokles priemyselnej výroby v Nemecku sa v septembri zrýchlil na 1,4 percenta

Pokles priemyselnej výroby v Nemecku sa v septembri zrýchlil. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa výroba znížila o 1,4 % po 0,1-percentnom poklese v auguste. Výraznejšie sa znížila výroba spotrebného tovaru a energetická produkcia a pokles zaznamenala väčšina priemyselných odvetví. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes zverejnil Spolkový štatistický úrad.

Čo sa zvýšilo a čo znížilo?

Augustový údaj bol revidovaný mierne nahor z pôvodného 0,2-percentného poklesu. Medziročne sa priemyselná výroba znížila o 3,7 % po augustovom poklese o 1,9 %.

Produkcia v energetike medzimesačne klesla o 1,7 percenta a v stavebníctve sa nezmenila. Bez energetiky a stavebníctva sa produkcia medzimesačne znížila o 1,7 %. Výroba kapitálových statkov sa znížila o 0,2 % a výroba medziproduktov o 1,9 %. Produkcia spotrebného tovaru sa znížila o 9,4 %.

Štatistický úrad upozornil, že výroba v automobilovom priemysle medzimesačne klesla o päť percent. Výroba elektrických zariadení klesla o 4,4 percenta a vo farmaceutickom priemysle o 9,2 percenta. Na druhej strane, výroba strojov a zariadení vzrástla o 4,1 percenta.

Ktoré odvetvia zaznamenali rast?

Nemeckí výrobcovia čelia viacerým hlbším problémom. Vojna na Ukrajine znamená, že sa už nemôžu spoliehať na Rusko, pokiaľ ide o lacnú energiu, zatiaľ čo starnúca pracovná sila sťažuje hľadanie zamestnancov a závislosť od Číny sa ukázala ako nákladná. Pondelková správa ukázala, že nemecké priemyselné objednávky v septembri medzimesačne vzrástli o 0,2 % po augustovom náraste o 1,9 %. Vysoký rast objednávok bol zaznamenaný v sektoroch výroby strojov a zariadení a výroby kovov. Naopak, objednávky v sektoroch výroby počítačov, elektroniky a optických výrobkov prudko klesli.

zdroj: čtk