USA

Podpora ekonomiky musí nejaký čas trvať, povedal šéf Fedu Jerome Powell

Hospodárstvo Spojených štátov je vraj ešte ďaleko od plného zotavenia z následkov pandémie kronavírusu. Bude preto potrebné, aby ho menová politika centrálnej banky ešte nejaký čas podporovala. V utorok to vyhlásil guvernér Federálneho rezervného systému Jerome Powell.

Ekonomika je na dlhej ceste za našimi cieľmi v nezamestnanosti aj inflácii. Je pravdepodobné, že ešte nejaký čas potrvá, kým dosiahne významný pokrok, „povedal Jerome Powell počas predčítania správy o stave hospodárstva pred bankovou komisiou amerického Senátu.

Podľa Powella finančnému systému výrazne pomohli nákupy vládnych dlhopisov centrálnou bankou v objeme 120 miliárd dolárov, rovnako ako prakticky nulové základné úrokové sadzby. Šéf Fedu pripustil, že zo zdravotníckeho hľadiska sa darí krízu dostávať pod kontrolu a zásadné zlepšenie by mohlo vďaka očkovaniu prísť v neskorších mesiacoch tohto roka, ekonomicky sa ale Spojené štáty budú dvíhať oveľa dlhšie. „Veľmi bude záležať, kedy sa šírenie vírusu zásadne obmedzí,“ dodal.

Powell dokonca podporil fiškálny balíček v objeme 1,9 bilióna dolárov, ktorý navrhuje nový americký prezident Joe Biden. „Nedávajte nohu z plynu,“ apeloval guvernér Fedu na amerických zákonodarcov.