šanghaj, čína

Akcie v Číne a Kórei strácali, japonské trhy naopak rástli

Čínska a juhokórejská burzová parketa vstúpil do nového obchodného týždňa poklesom. Akcie v Šanghaji oslabili najviac od vlaňajšieho júla. Nadol sa vydali aj akcie na soulskej burze, výnimkou v regióne bolo Japonsko.

Šanghajský index CSI300 zahŕňajúci blue chips tituly v pondelok prepadol o viac ako tri percentá, čo je najhlbší denný pokles od konca júla minulého roka. Za oslabením stoja špekulácie, že tvorcovia čínskej hospodárskej politiky môžu v blízkej dobe pristúpiť k reštriktívnym opatreniam. Hlavný index šanghajskej burzy následne stratil bezmála 1,5 percenta.

Vývoj na burze v Soule bol na začiatku pondelkového obchodovania nádejný. Index Kospi najprv zamieril o viac než percento nahor, avšak svoj trend neudržal a zakončil bezmála o percento slabšie. Kórea bola do značnej miery ovplyvnená práve vývojom v Číne, hoci trh spočiatku reagoval na silný rast kórejského exportu.

Výnimkou z významnejších búrz v regióne sa tak stalo Tokio. Hlavný index Nikkei pridal bezmála pol percenta a upevnil si tak svoju pozíciu nad úrovňou 30 tisíc bodov. Investori mali záujem najmä o cyklické tituly, teda akcie výrobcov gúm alebo spracovateľov priemyselných kovov.