mikročip

Joe Biden sa vloží do riešenia nedostatku mikročipov

Americký prezident Joe Biden chce pomocou exekutívneho príkazu bojovať proti nedostatku mikročipov, ktorý drví americké automobilky. Na základe Bidenovej iniciatívy sa majú začať preverovať dodávateľské reťazce dôležitých súčiastok a ďalších významných komponentov pre kritické odvetvia.

Úrady začnú preverovať dodávky nielen mikročipov, ale aj vysokokapacitných batérií pre elektromobily, nerastné suroviny alebo farmaceutické výrobky. Podľa Bidenovej administratívy ale nepôjde len o akýsi prieskum, ktorý má za cieľ zistiť, kde sa nedostatkové vstupy zadrhávajú, ale podniknúť konkrétne kroky na riešenie ich akútneho nedostatku.

Núdza o mikročipy na globálnom trhu panuje od vypuknutia koronavírusovej pandémii. Bola však umocnená už predchádzajúcimi trenicami medzi USA a Čínou, kedy sa administratíva Bidenového predchodcu Trumpa, pustila s druhou najsilnejšou ekonomikou sveta do obchodnej vojny.

Nedostatok mikročipov v USA je však už tak veľký, že automobilky musia obmedzovať výrobu. V najhorších prípadoch by boli nútené znížiť produkciu až o dvadsať percent a začať prepúšťať svojich zamestnancov. Už niekoľko mesiacov tak po vláde požadujú, aby pomohla vzniknutú situáciu riešiť.