Spojené štáty americké

Podnikateľská aktivita v USA vzrástla na osemmesačné maximum

Náladu ekonomických subjektov v Spojených štátoch trochu kazí vojna na Ukrajine. Celkovo sa ale dá povedať, že americké hospodárstvo sa teší v mnohých ohľadoch lepšej kondícii ako pred prepuknutím pandémie koronavirusu.

Index nákupných manažérov sa v marci v USA vyšplhal na 58,5 bodu. Išlo o najvyššiu úroveň od vlaňajšieho júla, keď index zaostal len o pár desatín za 56 bodmi. Podnikateľská aktivita sa tak v USA zvyšuje, a to najmä vďaka silnému spotrebiteľskému dopytu. Náladu na druhej strane kazí pokračujúca vojna na Ukrajine.

Stav hospodárstva USA

Americká ekonomika sa napriek tomu nachádza v mnohých ohľadoch v lepšej kondícii ako pred prepuknutím koronavírusovej pandémie. Potvrdzujú to napríklad čerstvé údaje o počte žiadostí o prácu. Ten v tomto týždni klesol na 187-tisíc, čo je najnižšie od septembra 1969. Analytici pritom očakávali, že o zamestnanie bude žiadať okolo 212-tisíc ľudí. Miera nezamestnanosti klesla na 3,8 percenta, čo je najmenej za dva roky.

Inflácia zostáva rizikom

Okrem vojny na Ukrajine možno za rizikový faktor vývoja v najbližších mesiacoch považovať pretrvávajúcu vysokú infláciu, ktorá je najviac za posledných 40 rokov. Ceny v USA vo februári medziročne vzrástli o 7,9 percenta.