Oceľ v Európe zdražuje a má byť ešte horšie. Pokračujúci konflikt na Ukrajine zvyšuje napätie na trhu, pretože dochádza k stále väčšiemu narušovaniu dodávateľských reťazcov.

Ceny ocele na európskom trhu ďalej porastú. Hlavne kvôli vojne na Ukrajine

Oceľ v Európe zdražuje a má byť ešte horšie. Pokračujúci konflikt na Ukrajine zvyšuje napätie na trhu, pretože dochádza k stále väčšiemu narušovaniu dodávateľských reťazcov. Olej do ohne prilievajú aj rastúce ceny energií.

Rusko je piatym najväčším svetovým producentom ocele, Ukrajine patrí štrnásta priečka. Obe krajiny dohromady sa podieľajú z jednej pätiny na dovoze ocele do Európskej únie. Vzhľadom na vojnu medzi takto významnými výrobcami a dodávateľmi ocele do sveta je pomerne logické, že cena tejto priemyselnej komodity rapídne na európskom trhu zdražuje.

Doterajší vývoj

Ceny valcovanej ocele v Európskej únii sa za posledné tri týždne zvýšili o 40 percent. Naproti tomu v Číne alebo Severnej Amerike tá istá komodita zdražela len asi o sedem až osem percent. „Je takmer isté, že cenový rast bude pokračovať. Minimálne v krátkodobom horizonte,“ uviedol pre agentúru Reuters Kaye Ayub, analytik poradenskej spoločnosti MEPS International.

Obavy o budúcnosť

A ceny neženie hore len narušenie dodávok z východu. Zdražuje a zdražovať aj naďalej bude aj oceľ vyrábaná priamo v Európskej únii. Príčinou sú rastúce ceny energií, ktoré sú na produkciu ocele potrebné a nie sú ničím nahraditeľné.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.