čína

Podiel čínskej ekonomiky na svetovom HDP sa v roku 2020 zvýšil najviac v tomto storočí

Kým globálne hrubý domáci produkt sa v minulom roku pravdepodobne znížil o viac ako štyri percentá, čínske hospodárstvo ako jedno z mála rástlo. To znamená, že sa jeho podiel na svetovom HDP opäť o niečo zvýšil.

Čínske hospodárstvo v minulom roku ako jedno z mála významných rástlo. Očakáva sa, že v pondelok oznámi rast HDP za rok 2020 o viac ako dve percentá, zatiaľ čo globálna hospodárska výkonnosť v minulom roku o približne štyri percentá klesla. To znamená, že sa podiel čínskeho HDP na celosvetovom zvýši na 14,5 percenta, čo je asi o dva roky skôr, než sa predpokladalo.

V tomto roku by sa podľa odhadu ekonómov mala čínska ekonomika zväčšiť o ďalších 8,2 percenta, čo bude tempo, ktoré sme u Číny mohli vidieť naposledy pred desiatimi rokmi. Čínska ekonomika je zatiaľ stále druhá najväčšia (po USA), ale pandémia by mohla urýchliť jej cestu na čelo globálneho pelotónu. Podľa niektorých aktuálnych odhadov by Čína mohla byť najväčšou ekonomikou sveta ešte v tomto desaťročí. Konkrétne v roku 2028. Predchádzajúce odhady pritom hovorili o roku 2030.

Tiež tretia najsilnejšia ekonomika sveta, Japonsko, by tento rok mohla na svoje pomery solídne rásť. Na rok 2020 sa očakáva pokles okolo piatich percent, tento rok by potom japonský HDP mohol vzrásť o viac ako dve percentá.