Hong Kong ulice

Chystá sa veľký vstup na burzu v Hongkongu. Akcie upíše čínska spoločnosť z holdingu Tencent

Na posledný januárový pondelok je naplánovaný vstup čínskej spoločnosti Kuaishou na hongkongskú burzu. Podľa očakávaní analytikov by si firma mohla prísť najmenej pre päť miliárd dolárov, čo by jej trhovú kapitalizáciu vyšvihlo až k 60 miliardám.

Primárna verejná ponuka (IPO) ale už fakticky začala. Zástupcovia spoločnosti Kuishou už podľa informácií agentúry Reuters rokujú s potenciálnymi investormi o predbežných ponukách. Keď Kuishou prvýkrát vlani v septembri oznámila svoj zámer na burzu vstúpiť, odhadovalo sa, že by sa jej trhová hodnota mohla pohybovať okolo 50 miliárd dolárov. V súčasnosti by to teda mohlo byť až o desať miliárd viac.

Ak by sa úpis akcií podaril skutočne aspoň za päť miliárd dolárov, išlo by nielen o famózny štart hongkonskej burzy do nového roku, ale zároveň by to bolo najväčšie IPO od septembra 2019. Vtedy na hongkongskú burzu vstupovala spoločnosť Budweiser Brewing Company a úpis dosiahol hodnotu 5,75 miliardy dolárov.

Kuaishou prevádzkuje mobilnú aplikáciu pre zdieľanie videí a má cez 260 miliónov užívateľov denne. Najviac je súčasťou holdingu Tencent, ktorý je tŕňom v oku dosluhujúcej administratíve Donalda Trumpa.