eu flag, eu vlajka, európska unia, EU, euro

Počet nových firiem sa v Európskej únii zvýšil najviac za dva roky. Bankrotov pribudlo len mierne

V Európskej únii sa počet registrácií nových firiem dostal na najvyššiu hodnotu za viac ako dva roky. A je už na predcovidovej úrovni. Vyplýva to z aktuálnych údajov Eurostatu.

Počet nových firiem sa v druhom štvrťroku tohto roka v Európskej únii zvýšil medzikvartálne o 5,3 percenta. Zvýšil sa aj počet bankrotov, ale ich nárast predstavoval len necelé dve percentá. Došlo tak k čistému prílivu podnikov na trh Európskej únie.

V medziročnom vyjadrení sú čísla ešte viac impozantné. Medziročne sa zaregistrovalo o 53 percent firiem viac, medziročné tempo rastu bankrotov bolo ani nie polovičné. Rýchly nárast je dôsledkom nízkej porovnávacej základne minulého druhého kvartálu, kedy únijný trh bol tvrdo zasiahnutý pandémiou koronavírusu.

Najväčší nárast nových firemných registrácií zaznamenalo Írsko, a to cez 213 percent. Dvojciferné tempo vykázalo Slovensko, Taliansko a Lotyšsko. V siedmich krajinách Európskej únie sa počet novo registrovaných spoločností znížil. Vôbec najmasívnejší vznik nových firiem bol v Európskej únii zaznamenaný v treťom štvrťroku minulého roka, kedy doznievala prvá vlna pandémie a protiepidemické opatrenia boli uvoľňované.