pole, rýža, polnohospodarstvo

Filipíny dali zelenú geneticky modifikovanaj rýži. Po viac ako dekáde testovania

Cez desať rokov Filipínci testovali geneticky modifikovanú zlatú ryžu, než jej udelili povolenie pre uvedenie na domáci trh. Modifikácia má ryžu obohatiť o vitamín A. Filipíny sú zároveň jedným z najväčších dovozcov rýže na svete.

Filipíny sú prvou krajinou na svete, ktorá dala zelenú geneticky modifikovanej rýži obohatenej o vitamín A, už je možné ju použiť ku komerčnej kultivácii a uviesť na trh. S odkazom na Medzinárodný inštitút pre výskum ryže to uviedla agentúra Reuters.

Nezávadnosť z hľadiska biologickej bezpečnosti bola potvrdená miestnym ministerstvom poľnohospodárstva. Takzvaná zlatá ryža bude primárne nasadená v oblastiach, kde populácie trpia nedostatkom vitamínu A, a to do tretieho štvrťroku budúceho roka. Až potom bude spomínaná ryža dostupná pre širokú verejnosť.

Pôvodne mala byť geneticky modifikovaná ryža na Filipínach schválená už pred desiatimi rokmi, lenže plodina čelila obavám verejnosti, ktoré sa týkali zdravotných rizík. Modifikovanú ryžu nemajú radi ani pestovatelia klasickej ryže, pretože pre nich predstavuje nevítanú konkurenciu. Filipínske ministerstvo poľnohospodárstva odmieta, že geneticky upravená ryža predstavovala nejaké riziká pre zdravie obyvateľstva.