zemný plyn, plynovod

Plynovod Nord Stream 2 nebude spustený skôr ako v druhej polovici budúceho roka

Vo veci plynovodu Nord Stream 2 nebudú v prvom polroku 2022 prijaté žiadne rozhodnutia. Vo štvrtok to uviedol Jochen Homann, prezident nemeckého regulátora prenosovej sústavy Bundesnetzagentur.

Ruský zemný plyn do Nemecka a Európskej únie prostredníctvom plynovodu Nord Stream 2 tak nebude prúdiť skôr ako v druhej polovici budúceho roka. Nemecký regulátor Bundesnetzagentur však tvrdí, že všetko majú v rukách prevádzkovatelia Nord Streamu 2. Tí už o certifikáciu plynu požiadali pred približne dvoma mesiacmi, avšak teraz celý proces stojí.

Príčinou je zakladanie pobočky Nord Stream AG v Nemecku tak, aby to bolo v súlade s nemeckou legislatívou. Pôvodne malo byť schvaľovanie plynovodu dokončené do 8. januára. „Nie je to v našich rukách. Toto rozhodnutie urobila sama spoločnosť Nord Stream AG,“ povedal agentúre Reuters Jochen Homann.

Hneď ako bude nemecká pobočka založená, schvaľovací proces začne znova. Potom ale Nord Stream 2 bude ešte musieť schváliť Európska únia, ktorá na to bude mať dva mesiace. Schvaľovací proces ale môže byť o ďalšie dva mesiace predĺžený.