kryptomeny

Bitcoin je najslabší za viac ako dva mesiace. V posledných dňoch padá kvôli zasadnutiu Fedu

Cena Bitcoinu sa dostala pod 50-tisíc dolárov a stále mieri dole. Zvrátiť by to ale mohol výsledok dvojdňového zasadnutia americkej centrálnej banky. Trhy totiž očakávajú, že Fed oznámi razantnú zmenu smeru menovej politiky.

Ak však guvernér Fedu Jerome Powell predstúpi s vyhlásením, ktoré bude znamenať miernejšie sprísnenie menovej politiky, mohlo by to Bitcoinu pomôcť. Najstaršia a najpopulárnejšia kryptomena totiž v posledných týždňoch zažíva takmer konštantný zostup. Zatiaľ čo sa ešte v prvej dekáde novembra obchodoval za viac ako 67-tisíc dolárov, teraz je o 20-tisíc lacnejší. Počas piatich týždňov tak Bitcoin stratil asi 30 percent svojej hodnoty.

Bitcoinový zostup je posledné dni umocnený neistotou, ktorá sa viaže k menovopolitickému zasadnutiu Fedu. Kryptomenový trh tak kopíruje správanie akciových trhov, kde tiež vládne nervozita kvôli čakaniu na Powellov verdikt.

Finančný svet však fakticky počíta s tým, že koniec lacných peňazí je na dohľad. Môže za to inflácia, ktorá sa v Spojených štátoch dostala na najvyššiu úroveň od roku 1982. Federálny rezervný systém tak už zrejme nebude nečinne prizerať a zakročí. Je len otázkou, s akou razanciou.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.