svetove meny, peniaze, dolár, libra

Americký dolár sa vezie na vlne očakávaného sprísňovania menovej politiky Fedu

Séria oznámení svetovo významných centrálnych bánk, že aj ony začnú sprísňovať svoje menové politiky, čiastočne podrazilo nohy americkému doláru. Lenže ten sa na svoje stratené pozície začal rýchlo navracať na konci minulého obchodného týždňa.

Americký dolár v piatok posilnil voči hlavným svetovým menám v priemere o 0,7 percenta. Prakticky tak zmazal straty, ktoré zaznamenal o deň skôr v reakcii na oznámené uťahovanie menovopolitických skrutiek zo strany ďalších významných svetových centrálnych bánk.

Dolár najviac spevnil voči novozélandskému a kanadskému doláru, a to o jedno percento. Nasledovali austrálsky dolár a euro, v porovnaní s ktorými americký dolár spevnil o 0,8 percenta. Voči japonskému jenu potom americký dolár fakticky stagnoval. Od začiatku tohto roku je potom dolár silnejší o takmer 7,5 percenta voči košu hlavných svetových mien.

Investori reagujú jednak na očakávané, a teraz už aj jasne oznámené, sprísňovanie menovej politiky Fedu, ktoré bude znamenať vyššiu výnosnosť aktív denominovaných práve v americkom dolári. Dolár však hrá do kariet aj šírenie variantu koronavírusu omikrón, pod ktorého vplyvom investori presúvajú svoje voľné prostriedky do menej rizikových mien, medzi ktoré radí práve americký dolár.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.