wire, kabel, med, nalezisko

Platina a paládium zdražujú kvôli podmáčaniu ruských baní

Ruská ťažobná spoločnosť Nornickel oznámila, že v tomto roku očakáva pokles produkcie niklu, medi, platiny a paládia asi o 15 až 20 percent. Na vine je podmáčanie dvoch dolov na Sibíri. Trhy reagujú rastom cien spomínaných kovov.

V sibírskych baniach Oktybrsky a Taimyrsky došlo k obmedzeniu prevádzky kvôli tomu, že sa v nich objavila voda. Plné obnovenie ťažby sa neočakáva skôr ako za tri až štyri mesiace a ťažobná spoločnosť Nornickel už kvôli tomu znižuje odhad ťažby niklu, medi, platiny a paládia o 15 až 20 percent. Trhy na správu rýchlo zareagovali. Cena spomínaných kovov vzrástla o niekoľko percent, zatiaľ čo akcie Nornickelu stratili 5,5 percenta na moskovskej burze.

Doly obmedzili ťažbu už na konci februára, keď sa zistilo, že do nich preniká spodná voda. Spoločnosť Nornickel uviedla, že svoj pôvodný plán na dodávky niklu bude musieť znížiť asi o 35 tisíc ton, medi o 65 tisíc ton a platiny asi o 710 tisíc trójskych uncí.

Nornickel pôvodne predpokladal, že tohtoročná ťažba zostane na minuloročnej úrovni. Strata spôsobená útlmom produkcie spomínaných kovov sa tak vyšplhá na 1 až 1,5 miliardy dolárov. Ťažobná spoločnosť ihneď po zistení priesaku začala budovať potrebné zábrany a do postihnutých miest napumpovala okolo 30 tisíc ton betónu.