PetroChina chce do piatich rokov zdvojnásobiť ťažbu zemného plynu

Najväčšia ázijská ťažobná spoločnosť PetroChina plánuje do roku 2025 zvýšiť ťažbu zemného plynu v sečuanskej panve na viac ako 22 miliárd metrov kubických ročne. To je viac ako dvojnásobok v porovnaní s doterajšou ročnou ťažbou suroviny v tejto oblasti.

Cieľ, ktorý si spoločnosť PetroChina vytýčila, predbehne métu stanovenú inou čínskou ťažobnou firmou, Sinopec. Tá chce do roku 2025 dosiahnuť ročnú produkciu zemného plynu vo výške trinástich miliárd metrov kubických.

Objem ťažby zemného plynu spoločnosťou PetroChina dosiahne v tomto roku najmenej desať miliárd metrov kubických, čo z tejto firmy urobí najväčšieho prevádzkovateľa ťažby nielen v Číne, ale v celej Ázii. PetroChina ťaží zemný plyn v piatich regiónoch čínskej provincie Sečuan, ktorá je situovaná v juhovýchodnej časti najľudnatejšej krajiny sveta.

PetrcoChina tento rok zemný plyn dobývala z viac ako 240 jednotlivých vrtov, čo počas jediného roka viedlo k zvýšeniu objemu vyťaženej suroviny o štyridsať percent. Spoločnosť v Sečuáne pôsobí už od roku 2006, kedy tu skúmala plynová ložiská. O štyri roky neskôr objavila prvá väčšia zásobáreň suroviny a začala ju ťažiť.