Dolar

Americký dolár mierne stratil voči libre aj euru vďaka tomu, že dohoda o brexite je na dosah

Dolár oslabil prvýkrát po troch po sebe idúcich obchodných dní, kedy si pripisoval zisky. Môže za to optimizmus okolo dohody medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou o usporiadaní budúcich vzťahov po tom, čo ostrovné kráľovstvo nadobro úniu opustí.

Americkému doláru nepomohlo ani priblíženie schválenia fiškálneho balíčka, ktorý by mal najsilnejšej ekonomike sveta pomôcť. Hoci Veľká Británia a Európska únia s najväčšou pravdepodobnosťou vstúpia do roku 2021 bez dohody, nie je vylúčené, že by sa mohla dosiahnuť v pomerne krátkej dobe po Novom roku.

Index dolára voči ostatným svetovým menám oslabil o desatinu percenta. Euro ale voči doláru získalo dokonca 0,2 percenta. Dolár v doterajšom priebehu roka 2020 stratil už viac ako šesť percent svojej hodnoty. Nepomáha mu predovšetkým mimoriadne uvoľnená politika Federálneho rezervného systému, ktorá spôsobuje, že sa do finančného systému dostáva bezprecedentné množstvo dodatočnej meny. Odhaduje sa, že z celkového prírastku peňažnej zásoby pripadá takmer 40 percent práve na tento rok. A je pravdepodobné, že uvoľnená menová politika Fedu bude pokračovať prinajmenšom v prvých mesiacoch roka 2021, takže tlak na dolár zrejme len tak nezoslabne.