Ozios – rozhovor s finančným analytikom o ochrane vkladov

Retailoví investori často nepoznajú svoje práva a ochranu investícií

Ľudia si rýchlo zvykli na ochranu svojich vkladov v bankách, ktorá je z právneho hľadiska rovnaká v celej EÚ. V prípade investičných aktív držaných prostredníctvom bánk alebo brokerov je však situácia trochu odlišná. Adama Austera, hlavného analytika spoločnosti Ozios, sme sa opýtali, ako sú v Slovenskej republike a v celej EÚ chránení retailoví, teda zvyčajne drobní investori, a na čo by si mali dať pozor.

Sú teda investície občanov zákonom chránené ?

Investičné produkty v bankách alebo u obchodníkov s cennými papiermi nie sú chránené Fondom ochrany vkladov, a nevzťahuje sa na ne garancia ochrany vkladu a úrokov. Napriek tomu, nie sú bez ochrany. Samotný typ ochrany a jeho konkrétna výška však závisia od druhu investičného nástroja. Ďalšia forma ochrany pred rizikom je už len individuálnou zodpovednosťou každého investora. Napríklad cez diverzifikáciu investičného portfólia, teda rozloženie rizika do viacerých druhov aktív, s rôznou likviditou a dĺžkou trvania kontraktu, a prípadne aj u viacerých poskytovateľov. Dôležitou formou ochrany je aj odhadnutie, alebo obmedzenie tzv. reputačného rizika, ktoré je odvodené priamo od konkrétnej finančnej inštitúcie (banky, brokera atď.), kde investor pôsobí, jej histórie a dôveryhodnosti.

Buďme konkrétni. Čo sa stane napríklad s akciami, keď ich správca zbankrotuje?

Obchodníci s cennými papiermi sú regulované subjekty a úroveň ochrany investorov závisí od predpisov konkrétnej krajiny, kde obchodník sídli. V prípade, že sa majetok klientov na účtoch brokera stane nedostupným, napríklad v prípade krachu alebo z dôvodu nejakého trestného činu, klienti majú nárok kompenzáciu. Jej výška pritom závisí od regulácie danej krajiny. Dôležité však je, aby si klienti uvedomili, že ochrana sa vzťahuje len na prípady, kedy nedostupnosť ich majetku vyplýva priamo z finančnej situácie obchodníka. Naopak, nechráni klientov pred tým, ak klesne samotná hodnota ich investície.

Ak investor priamo nedrží akcie, ktoré sú len podkladovým aktívom, ako je to v prípade derivátov, napríklad CFD, ako je investor chránený pred stratou týchto cenných papierov?

Správcom fyzických akcií, ale aj CFD alebo ETF môže byť kľudne jeden broker alebo investičná spoločnosť, ak má na to licenciu. V tom prípade platia rovnaké pravidlá, ako v predchádzajúcej odpovedi.  V rámci maximalizácie bezpečnosti financií je ideálne, ak má broker bankové účty v Európe, kde je prísnejšia regulácia, a  peniaze klientov oddelené od peňazí brokera, čo nemusí byť u mimoeurópskych brokerov pravidlom. Napríklad, ak je broker alebo investičná spoločnosť registrovaná na Cypre, investori sú v prípade krachu spoločnosti kompenzovaní z takzvaného „Investorského kompenzačného fondu“ (ICF). Kompenzácia z tohto fondu siaha do výšky 20 000 eur pre každého investora. V prípade britskej regulácie chráni  Financial Services Compensation Scheme (FSCS) klientov proti úpadku brokera dokonca až do výšky 50 000 libier.

Ozios – Aké práva majú drobní investori?

Aké sú špecifiká ochrany retailových investorov na Slovensku?

V EÚ platí Smernica o trhoch s finančnými nástrojmi, ktorá ma za cieľ posilniť ochranu klientov. 

Opatrenia EÚ požadujú každoročné jasné prehľady o výkonnosti investícií pre retailových klientov, presadzujú prísnejšie záruky a transparentnosť v prípadoch, keď sú povolené stimuly, a kladú na finančných sprostredkovateľov povinnosť zabrániť zavádzajúcemu marketingu.

Na Slovensku, ako člena EÚ, platí rovnaká smernica, ktorá svojim vstupom do platnosti sprísnila existujúcu legislatívu v oblasti investovania a investičných nástrojov, ktorá bola dovtedy na území SR platná. Samozrejme, aj tu môžeme nájsť určité lokálne odlišnosti tak ako v iných štátoch – napríklad konkrétne, čo sa týka výšky ochrany klientského majetku. Na Slovensku je vytvorený Garančný fond investícií, ktorý poskytuje na klientsky majetok ochranu až do výšky 50 000 eur. V susednom Česku je to Garanční fond obchodníků s cennými papíry, ktorý chráni vklady do výšky 20 000 eur.

Mení sa ochrana retailových investorov s príchodom mobilných aplikácií? Kedy je možné jednoducho obchodovať s cennými papiermi kedykoľvek a kdekoľvek?

Mobilné aplikácie ponúkajúce obchodovanie s finančnými nástrojmi podliehajú takej istej úrovni regulácie ako ich prevádzkovatelia. Tým pádom sa používatelia tešia aj s rovnakej úrovne ochrany, či už sa pripájajú k obchodnej platforme cez svoj počítač alebo smartfón. Vďaka „zjednodušeniu“ obchodovania prostredníctvom mobilných telefónov však môžu mať investori svoje financie neustále pod kontrolou, nech sú na cestách, v práci alebo oddychujú na dovolenke. Popularite tohto spôsobu nepochybne napomohol aj rozvoj digitalizácie počas pandémie.  V prvom kole je však dôležité vybrať si správneho brokera, s dobrou reputáciou, ktorý poskytuje finančné inštrumenty o ktoré má daný klient záujem. 

Prečítajte si našu recenziu na brokera Ozios

Adam Austera
Vyštudoval Slovenskú poľnohospodársku Univerzitu v Nitre, kde získal inžiniersky titul. Avšak nakoniec Adama profesijne zlákala oblasť obchodovania na kapitálových trhoch. Najskôr obchodoval súkromne, no neskôr sa zamestnal na oddelení dealingu, kde sa vypracoval až na aktuálnu pozíciu finančného analytika značky Ozios.