Novembrová miera nezamestnanosti na Slovensku, zostavená podľa aktuálnej metodiky, bola najnižšia od roku 2021, kedy ju slovenské úrady začali sledovať.

Miera nezamestnanosti na Slovensku v novembri klesla na 3,84 percenta

Miera nezamestnanosti na Slovensku v novembri klesla na 3,84 % z októbrových 3,90 %. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce klesol na úroveň spred vypuknutia choroby covid-19 v roku 2020.

Najnižší od roku 2021

Novembrová miera nezamestnanosti na Slovensku, zostavená podľa aktuálnej metodiky, bola najnižšia od roku 2021, kedy ju slovenské úrady začali sledovať. Predtým Slovensko vykazovalo iný údaj o miere nezamestnanosti, ktorý zvyčajne vykazoval vyššiu mieru nezamestnanosti ako teraz.

Úrady práce na Slovensku, ktoré má približne 5,4 milióna obyvateľov, v novembri evidovali 168 107 uchádzačov o zamestnanie.

Nové pracovné miesta

Spoločnosť Porsche už skôr vybudovala pri Piešťanoch vývojové centrum a v roku 2025 tam začne vyrábať batérie pre športové úžitkové vozidlo (SUV) Porsche Cayenne. Tie sa budú montovať v bratislavskom závode Volkswagenu.

Saková uviedla, že nová investícia spoločnosti Porsche by mohla pomôcť aj regiónu hornej Nitry v súvislosti s už ukončenou výrobou elektriny z hnedého uhlia a ukončením ťažby tejto suroviny. Slovensko sa v roku 2018 rozhodlo, že v tomto roku prestane dotovať výrobu elektriny z domáceho uhlia.

Zdroj: ČTK