ai, eu, firmy

Osem percent firiem v EÚ vlani použilo nástroje umelej inteligencie

Osem percent spoločností Európskej únie s najmenej desiatimi zamestnancami využilo v minulom roku nástroje umelej inteligencie (AI). Najvyšší počet bol v Dánsku a Fínsku, najnižší v Rumunsku a Bulharsku. Eurostat to uviedol v dnešnej správe. Česká republika je o necelých šesť percent pod priemerom EÚ.

Využitie Technológií v Umelé Inteligencii

Umelá inteligencia sa vzťahuje na systémy, ktoré využívajú technológie, ako je dolovanie textu, počítačové videnie, rozpoznávanie reči, generovanie prirodzeného jazyka alebo strojové a hĺbkové učenie. Môžu sa potom použiť na vytváranie predpovedí, odporúčaní alebo rozhodnutí s rôznym stupňom autonómie na dosiahnutie konkrétnych cieľov.

Rozdiely vo Využívaní AI v Európe

V minulom roku využívalo umelú inteligenciu 15,2 % spoločností s viac ako desiatimi zamestnancami v Dánsku, 15,1 % vo Fínsku a 14,4 % v Luxembursku. Naopak, najnižší podiel spoločností využívajúcich AI bol v Rumunsku, a to 1,5 percenta, nasledovalo Bulharsko s 3,6 percenta a potom Poľsko a Maďarsko s 3,7 percenta.

V Českej republike vlani 5,9 percenta spoločností zamestnávalo aspoň desať ľudí a zároveň využívalo nástroje AI. V roku 2021 bol ich podiel 4,5 percenta.

Trendy Využívania AI v EU

V porovnaní s rokom 2021 bolo využívanie nástrojov AI vlani vyššie vo väčšine, ale nie vo všetkých krajinách . Napríklad v Dánsku tento podiel klesol, pričom v roku 2021 používalo nástroje umelej inteligencie 23,9 % spoločností s desiatimi a viac zamestnancami. Spoločnosti vo Fínsku, Francúzsku, Taliansku a Slovinsku tiež vlani v porovnaní s rokom 2021 používali AI menej, zatiaľ čo mimo EÚ menej používalo AI aj Nórsko.

Zdroj: čtk