ropa

Organizácia OPEC a jej spojenci pravdepodobne predĺži obmedzenia ťažby ropy

Hoci sa malo začiatkom budúceho roka začať  postupne uvoľňovať obmedzenie ťažby ropy, klesajúci dopyt po čiernom zlate pravdepodobne povedie k rozhodnutiu skupiny OPEC + o predĺžení obmedzení ťažby o niekoľko ďalších mesiacov.

Skupina OPEC + mala v januári budúceho roka zvýšiť dennú ťažbu ropy o dva milióny barelov, čo predstavuje navýšenie asi o dve percentá celosvetovej ťažby. Tak aspoň hovorí skoršia dohoda krajín OPEC +, pretože už nebol dôvod ponuku ropy tak striktne obmedzovať.

Lenže slabnúci dopyt po rope viedol krajiny OPEC, Rusko a ďalších členov skupiny OPEC + k prehodnoteniu plánu. Pôvodne sa totiž očakávalo, že dopyt po čiernom zlate vzrastie v budúcom roku priemerne o 6,2 milióna barelov denne v porovnaní s týmto rokom. Novo sa očakáva, že tento rast bude asi o 300 tisíc barelov denne nižší.

Skupina OPEC + berie do úvahy aj zásoby ropy krajín OECD, ktoré sa momentálne nachádzajú výrazne nad päťročným priemerom. Ak sa obmedzenie ťažby predĺži do konca marca, dôjde k poklesu týchto zásob na 73 miliónov barelov nad päťročným priemerom. Ak sa ťažba začne uvoľňovať až od druhého polroka budúceho roka, zásoby klesnú na 21 miliónov barelov nad päťročným priemerom. V hre stále zostávajú všetky možné varianty.