OPEC znížil ťažbu ropy na najnižšiu úroveň za dvadsať rokov

Objem ťažby ropy členskými štátmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu sa v júni znížil na najnižšiu úroveň od roku 2000. Najviac ťažbu znižovala Saudská Arábia aj ďalšie krajiny ležiace okolo Perzského zálivu.

Trinásťčlenná Organizácia krajín vyvážajúcich ropu dodala v júni na trh priemerne 22,6 milióna barelov ropy denne. To je o necelé dva milióny barelov menej ako v máji. O najväčšie zníženie ťažby ide pritom v prípade Saudskej Arábie, ktorá dodávala v priemere 7,5 milióna barelov denne, čo je takmer o milión menej, než sa na jar dohodli krajiny OPEC, respektíve skupina OPEC+. Zároveň ide o najnižšiu úroveň saudskoarabskej ťažby od roku 2002.

Obmedzenie ťažby nad rámec dohody zaznamenali aj Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Irak alebo Nigéria. Dodávky ropy z Iránu a Líbye zostali v júni stabilné, Venezuela naopak svoju ťažbu mierne znížila. Skupina krajín OPEC+ tak reagovala na pokles dopytu po čiernom zlate, ktorá je stále ešte tlmená protiepidemickými opatreniami vo významných ekonomických centrách ako USA alebo Latinská Amerika. Dopyt po rope by sa mal oživiť v druhom polroku tohto roka, na čo by ropné štáty mohli opäť zareagovať, tentoraz zvýšením ťažby.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.